Log ind

Blog

Latest News
Forebyg fugt- og frostskader inden opbevaring

Forebyg fugt- og frostskader inden opbevaring

Når campingvognen skal forberedes til vinteropbevaringen, er det primært et spørgsmål om at forebygge, at der opstår frost- eller fugtskader i løbet af en kold vinter. Sådanne skader kan være alvorlige for en campingvogn og kan resultere i dyre vedligeholdelsesomkostninger, når vognen skal bruges igen næste forår. Dernæst betyder løbende vedligeholdelse af vognen – herunder fornuftige vaner omkring vinterklargøring, at vognens levetid forlænges, da du forebygger risikoen for slid og skader. Se nedenfor alle FDMs råd til, hvordan du gør campingvognen vinterklar, og husk, at der er et par ekstra huskeregler at tage højde for, når vognen opbevares udendørs i løbet af vinteren.

1. Giv hele vognen en grundig hovedrengøring
Alt snavs og skidt skal fjernes. Skuffer og skabe skal vaskes. Giv især køkken og køleskab en særlig grundig rengøring og sørg for at madrester og andre ting, der kan være fristende for mus og andre skadedyr, fjernes. Er musene først kommet ind, kan de finde på at gnave i både papir, puder og gardiner. Vask også gardiner og vinduer, men husk, at vinduer kun må vaskes med varmt vand og en blød klud.

2. Rengør og fjern hynder og puder
Støvsug sæder, madrasser og hynder grundigt, og opbevar gerne hynder indendørs i f.eks. et lunt bryggers. Er det ikke muligt, bør hynderne stilles på højkant lidt væk fra væggen, så du undgår, at der dannes fugt og evt. skimmelsvamp bag hynderne.

3. Fjern evt. elektronik
Så det ikke bliver udsat for fugt – eller bliver stjålet.

4. Lad låger, skuffer og skabe stå på klem. Også køleskabsdøren.
Det giver bedre mulighed for, at luften kan cirkulere, hvilket modvirker evt. fugt.

5. Lad ventilationsåbninger stå åbne
På den måde kommer der luftgennemstrømning i vognen, hvilket minimerer risikoen for fugt. Sæt evt. net for, så skadedyr ikke kan komme ind. Har du muligheden, er det også en god idé at udnytte solskinsdage til at lukke døre og vinduer op, så der kan komme gennemtræk i vognen.

6. Giv gummilisterne silikone
Det holder listerne bløde og beskytter mod revner og sprækker.

7. Vask vognen og giv den evt. en udvendig voksbehandling
Så glider regn og snavs lettere af og gør dermed ikke skade på vognen.

8. Tap vand af fra alle tanke, beholdere og rør
Tøm både vandtank, toilettank og vandpumpe helt for vand. Vær også opmærksom på at få tømt vand- og afløbsslanger. Det er vigtigt at få vandet væk, inden frosten sætter ind, da vand udvider sig, når det fryser, hvilket kan sprænge rør og beholdere. Når det tør, kan det bliver en dyr fornøjelse i form af vand- og fugtskader.

9. Afmontér batteriet og opbevar det tørt og frostfrit
Når batteriet ikke bruges aflader det, og et helt afladet batteri kan få frostskader. Derfor bør det opbevares i et tørt og frostfrit rum. Lad det også gerne op et par gange i løbet af vinteren, da det kan være vanskeligt at få gang i et batteri, der har ligget afladet igennem længere tid.

10. Fjern evt. gasflasken
På nogle opbevaringssteder er der krav om, at gasflasken er fjernet. Under alle omstændigheder bør regulatoren afmonteres og lukkes af.

11. Klods evt. vognen op
Så du skåner dækkene. Brug ikke støttebenene, da de risikerer at blive beskadiget. Støttebenene er kun beregnet til støtte, og kan derfor ikke klare at bære vognens vægt igennem en hel vinter.

12. Træk ikke håndbremsen
Når du placerer vognen, så lad være med at trække håndbremsen. Fugt kan give rust i håndbremsen, hvilket kan give dig problemer med at flytte campingvognen, når vinteren er forbi. Sæt i stedet en kile eller klods under dækkene.

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.